Σελίδες

Thursday, May 29, 2008

Σιγκαπούρη.Τεχνητό πρωτάθλημα



Πριν από το 1996 οι τοπικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν ήταν ο κύριος πόλος έλξης για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου στη Σιγκαπούρη. Το 1921, η Σιγκαπούρη εισήλθε με μια αντιπροσωπευτική ομάδα (nicknamed τα "Λιοντάρια") στο Κύπελλο Μαλαισία, και αργότερα, επίσης, στο μαλαισιανό πρωτάθλημα. Μαζί με τηνβοηθεία του κράτους , η Σιγκαπούρη ήταν μία από τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις στο μαλαισιανό ποδόσφαιρο για πάνω από 70 χρόνια. Χιλιάδες οπαδοί πήγαινουν στο γήπεδο αλλά και στα εκτός για να δουν την ομάδα των Λιονταριών να πρωταγωνιστεί στη Μαλαισία.

Το 1994, η ομάδας της Σιγκαπούρης έκανε το ντάμπλ. Αυτό ήταν το τελευταίο έτος συμμετοχής σε αγώνες στη Μαλαισία. Η αρχική ώθηση να φύγει ήρθε στις αρχές του 1995, όταν υπήρχε μια διαφορά μεταξύ της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σιγκαπούρης (FAS) και στη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Μαλαισίας (FAM) οταν η FAM θέλησε να επιβάλει μια εισφορά επί των εισπράξεων απ τους αγώνες του μαλαισιακού πρωταθλήματος και κυπέλλου που έγιναν στη Σιγκαπούρη. Αντί να δεχτεί την εισφορά, η FAS αποφάσισε αποφάσισε να αποχωρήσει και άρχισαν εστιάζονται στη δημιουργία ενός επαγγελματικού εγχώριου πρωτάθληματος. Ηλπιζαν ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνε την ευρύτερη ανάπτυξη του παιχνιδιού και θα βοηθούσε στην άνθηση των των παικτών και προπονητών της Σιγκαπούρης.

Η πρώτη S. League πραγματοποιήθηκε το 1996. Οκτώ ομάδες συμμετείχαν το έτος αυτό και ο διαγωνισμός ήταν χωρισμένη σε δύο κατηγορίες. Σε κάθε κατηγορία, οι οκτώ ομάδες έπαιζαν μεταξύ τους στη έδρα τους και εκτός. Στη συνέχεια παιζόταν play off. Η Geylang United κέρδισε στην πρώτη κατηγορία και η Σιγκαπούρη Ενόπλων Δυνάμεων Football Club (SAFFC) κέρδισε τη δεύτερη.Η Geylang στη συνέχεια νίκησε τη SAFFC 2-1 στον τελικό των play off με αποτέλεσμα να στεφθεί η πρώτη S. League πρωταθλήτρια.

Η μορφή των δύο σειρές και μία σεζόν-που λήγει play-off αντικαταστάθηκε το 1997 από μια πιο παραδοσιακή μορφή πρωταθλήματος. Από την πρώτη του σεζόν, ο S. League έχει αυξηθεί η συμμετοχή 12 ομάδων. Δεν υπάρχει σύστημα προώθησης και υποβιβασμού. Τα σωματεία που συμμετέχουν έχουν επιλεγεί από το FAS, με βάση τους παρελθόντος και την ποιότητα της διαχείρισης και οργάνωσης. Το 2003, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει πιο ενθουσιασμού, ποινή πυροβολούν-outs πραγματοποιήθηκαν μετά όλα τα παιχνίδια που, με τη λήψη 2 πρωτάθλημα νικητές και οι ηττημένοι σημεία 1 πόντο. Η ιδέα αυτή μειώθηκε το 2004.

Για να βοηθήσουν να προωθηθεί η ανάπτυξη των νέων παικτών στην Σιγκαπούρη, μια ομάδα γνωστή ως Young Lions εισήχθη στην S. League το 2003,αποτελούμενοι σε μεγάλο βαθμό από τα μέλη της Σιγκαπούρης-23 εθνικής ομάδας. ΟΙ Young Lions, η οποία εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της S. League, βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο της FAS και η ομάδα περιλαμβάνει μόνο παίκτες ηλικίας κάτω των 23.

Αυτήν δεν είναι η μόνη περίεργη ομάδα στη Σιγκαπούρη.
Ακόμη συμμετέχει η Albirex Niigata FC που είναι δορυφόρος της αντίστοιχης ιαπωνικής ομάδας και στο ρόστερ της έχει 24! Ιάπωνες και έναν Κορεάτη.Παίκτης απο τη Σιγκαπούρη ούτες ένας.
Δορυφόρο στη Σιγκαπούρη έχει και η Dalian Shide που αποτελείται απο 22 κινέζους ποδοσφαιριστές .
Η ποιό περίεργη ομάδα είναι η
Korean Super Reds FC που είναι η ομάδα του προξενείου της Ν.Κορέας στη Χώρα και αποτελείται όπως είναι φυσικό μόνο απο Κορεάτες!

Ακόμη μια αξιοπερίεργη ομάδα ήταν η Sporting Afrique FC που είχε ιδρυθεί απο Αφρικάνους μετανάστες και αγωνίζοταν μόνο αφρικάνοι απο τη Νιγερία,το Καμεροούν και τη Γκάνα.
Για τη season 2007-2008 δεν τους παραχωρήθηκε άδεια να συμμετάσχουν.

Eτσι κι αλλιώς στη Σιγκαπούρη ποιό πολύ τους απασχολεί ο Beckham,η Ρεάλ και η Μάντσεστερ.


No comments: